Strany
potápěčské
vydává Zdeněk Šraier
Strany potápěčské
vydává Zdeněk Šraier
zavřít

Napište hledaný výraz a stiskněte Enter

 

Velká Amerika

Tradiční uzavření sezóny, 9.12.2006

autor: Tomáš Sládek  (publikováno: 10.12.2006)

Konec roku by nebyl úplný bez setkání s přáteli na Americe. Toto setkání je zároveň jednou z mála příležitostí, jak se potopit do lomu, který zůstává po většinu roku návštěvníkům uzavřený.

"Bude zataženo a deštivo, teplota pět stupňů," hlásil ráno rozhlas v předpovědi počasí. "Asi 250 lidí je dole u vody," odpověděli pořadatelé z klubu Triton Beroun, když jsem se jich ptal asi o půl jedenácté. Skalní potápěči nejsou skleníkové květinky.

Potápěči spěchali dolů hned poté, co pracovníci Lomů Mořina otevřeli vrata do tunelu, který spojuje lom Velká Amerika s přístupovou cestou. "Jindy poklidná příprava na ponor se proměnila v rychlostní zkoušku o to, kdo se dřív zanoří, aby měl čistší vodu," říká Jirka Jarkovský, který dorazil mezi prvními. "Počet potápěčů se nedal ani odhadnout, jelikož na hladině jich bylo hodně a pod vodu ještě více. Pokud se někomu během ponoru podařilo nenatrefit na někoho jiného, měl velkou kliku. Ryb i raků bylo k vidění dost, žádná výrazná změna oproti minulým ročníkům."

Lahev z hasičáku (foto Willyteam)

Po obvyklém ledu nebylo letos díky teplému podzimu ani památky, teplota vody dosahovala 6 až 7 °C. Počáteční viditelnost až osm metrů se s přibývajícími potápěči postupně zhoršovala, na některých frekventovaných místech klesla až k jednomu či dvěma metrům.

Ne potápění, ale setkáni s přáteli je hlavním důvodem, proč na Ameriku koncem roku přijet. Prohodit pár slov, pozdravit kamarády které jsem dlouho neviděl. Letos ovšem nezůstala pozadu ani gastronomická složka.

Pořadatelé z Tritonu použili pro kateringový servis silný kalibr - přivezli plynový sporák. Několik partiček přivezlo grily. Nevětší gurmetský zážitek ale nabízela návštěva Willyteamu. Přijal jsem rád jejich pozvání. Začátek byl ve znamení vynikající dršťkové polévky, ke které se nabízely k zakousnutí čtyři druhy pečiva. Dalším chodem byl koláč se zelím a klobáskou. Následoval závin se špenátem a krabí salát. Zeleninu v podobě mrkve jsem přes opakované nabídky s díky odmítal a pokračoval sladkou tečkou, kterou tvořil jablečný závin, lívance se šlehačkou a ovocné koláčky. Tyhle lidi musí každý milovat už proto, že láska prochází žaludkem.

Počasí nakonec setkání na Americe přálo. První kapky ohlášeného deště spadly asi o půl druhé. Zastihly už jen poslední účastníky při balení.

Díky pořadatelům za uspořádání akce a perfektní servis.


autor: Tomáš Sládek